Be water, my friend
Shares

Go with the flow en andere raad waar je niets aan hebt.

In je onderneming zit je soms even vast. Lukt het niet om verder te groeien, of rustiger aan te doen, of om keuzes te maken en focus te behouden. Heerlijk zoals anderen dan soms “goede raad” hebben, wat zo prachtig algemeen en multi-interpretabel is, dat je er echt geen fluit aan hebt.

Go with the flow bijvoorbeeld. Of Laat het los. Of Manifesteren is te leren. Ik krijg er vreselijke jeuk van.

Manifesteren is volgens mij de juiste actie op de juiste tijd ondernemen en open staan voor de mogelijkheden die voorbij komen. Je verdiepen in de kennis en kunde die je nodig hebt. Goed opletten. En dan achteraf lijkt het alsof het niet veel moeite gekost heeft, omdat het niet zwaar of moeilijk was. Maar je moest er toch wel voor werken, het komt echt niet zomaar op je af. Of, zoals een succesvolle onderneemster tegen mij zei: “Succes is wat een ander heeft, voor mij is het gewoon hard werken”. En soms is dat zwaar, maar lang niet altijd. En dan zitten we in onze flow en lijkt het als vanzelf te gaan.

Loslaten is ook zoiets. Als je iets zwaars gewoon loslaat, dan valt het volgens mij op je tenen. En echt, dat belemmert je flow behoorlijk. In je leven kunnen er genoeg zware zaken voorbijkomen. Bijvoorbeeld het overlijden van je moeder, of nog erger, van je kind. Een pestverleden die je achtervolgt waardoor je steeds weer heel erg aan je zelfvertrouwen moet werken. Een faillissement of een ongeluk. Dat zijn geen zaken die als een luchtballonnetje gevuld met helium opstijgen op het moment dat je ze loslaat. Die zal je zorgvuldig en met kracht ergens neer moeten leggen. Of van je af moeten werpen.

En Go with the flow… ik weet het niet. Misschien betekent het dat je alles uit handen moet geven en moet meegaan in dat wat je overkomt. Dat je zelf geen enkele invloed hebt op de stroom, maar alleen maar meebeweegt. Dat lijkt mij niet de manier om je leven en al helemaal niet je onderneming te leiden. Want van leiden is dan geen sprake. Ik denk dat je best wel invloed kunt hebben op de stroom, door af en toe een steentje te verleggen en om grote obstakels heen te stromen. En soms neem je de energie om grote veranderingen in de stroom te bewerkstelligen. Zoals bevers doen. Maar niet al te vaak, dan raak je uitgeput.

Dan is de raad van Bruce Lee echt een hele goede tip: be like water! Dat betekent eigenlijk accepteren wat is, en gebruikmaken van de mogelijkheden die het leven of je omgeving je bieden. Meebewegen en met die kracht je eigen voordeel doen. Iets wat vechtsporters meteen zullen begrijpen. Niet proberen weerstand te bieden of tegen de beweging in te gaan. Maar de energie van de ingezette beweging gebruiken om de situatie naar jouw hand te zetten. Is dat niet wat meteen manifesteren en go with the flow is?

En weet je… het is ook nog eens een keer heel erg Lagom. Je doet niet te veel en niet te weinig. Het is energiezuinig en je doet precies dat wat mogelijk en nodig is om je onderneming en je leven te vormen zoals jij het hebben wilt. Wel actie, maar geen actie die veel energie kost en toch niets oplevert. Genieten dus!

In oktober 2018, tijdens een heel speciale week, kun je leren om Lagom te ondernemen. In een heel speciale omgeving in Zweden, de bakermat van Lagom. Je leert niet te veel te doen en niet te weinig. Als water je weg te vinden, zonder je energie te verliezen. Samen met andere ondernemers en met volop ruimte voor jezelf.

Misschien is dit wel een van de mogelijkheden die het leven je biedt. Ga je mee?

 

Shares
Share This