Iedereen heeft een mening over geld

Geld doet iets, met iedereen. Zelfs de mensen die zeggen dat geld niet belangrijk is, vinden er iets van. Hoe je het ook wendt of keert, in onze maatschappij heb je geld nodig. Al is het alleen al om een dak boven je hoofd te hebben. En zelfs als je geen dak boven je hoofd hebt, lukt het niet om te leven zonder geld.

Het onderwerp geld maakt de tongen los. Laatst zag ik op facebook een post van een gerenommeerd business coach die absoluut tegen het basisinkomen is en vindt dat iedereen zijn eigen verdienkracht moet ontwikkelen. Daar kwamen veel, heel veel reacties op. Heel veel emoties ook. En heel veel verschillende meningen.

Zelf ben ik overigens voor een basisinkomen. Maar dat valt buiten dit artikel, misschien dat ik daar later nog eens iets over vertel.

Het doel van je onderneming is geld verdienen

Als ondernemer ben je er om geld te verdienen. Daar bestaat je onderneming voor. Heb je het gevoel dat dat niet klopt, dan heb je geen onderneming, maar een hobby. En we zitten in een tijdperk dat ons werk leuk moet/mag zijn – gelukkig – en dan voelt dat werk soms misschien wel als hobby. En kun je dan voor je hobby geld vragen? Mooi cirkeltje, of niet?

Het kan heel erg lastig zijn een prijs op je dienst te plakken. Want: wat doet de concurrent? Is het niet te duur? Is het te goedkoop? Wat als mijn klant het een belachelijke prijs vindt? Wat is

money-rain-1013711_1280
Shares
eigenlijk de waarde van mijn dienst? Wat is verstandig? Met welke prijs trek ik de klanten die ik leuk vind? Welke prijs moet ik vragen om van mijn bedrijf te kunnen leven? Of blijft het toch gewoon een hobby en is alles wat ik er aan verdien mooi meegenomen?

 

En dan ook nog: hoe beheer je dan die financiën. Zodat niet alles wat binnenkomt ongemerkt weer de deur uitvliegt. Verdampt waar je bij staat, zonder dat je doorhebt hoe dat komt. Het is belangrijk om daar een systeem voor te hebben, zodat je macht hebt over je inkomsten. En over je uitgaven. Zodat geld niet een loopje met je neemt maar je ervan kunt genieten.

Hoofdbrekens

Wat een hoofdbrekens kun je als ondernemer hebben over geld.

Mijn persoonlijke missie is om zoveel mogelijk toffe ondernemers te helpen om hun bedrijf / praktijk zo in te richten dat zij er goed van kunnen leven. Zodat zij genoeg financiële armslag hebben om hun mooiste leven vorm te geven. En  met plezier en ontspanning hun prachtige vak kunnen uitoefenen.

Heb jij hoofdbrekens over hoe je goed zou kunnen leven van je bedrijf? Stuur mij een berichtje, ik help je graag.

Petra kleur
Shares

 

 

 

 

Shares
Share This