Enthousiaste ondernemer verzuipt in ideeën
Shares

Prachtig als je alles leuk vindt. Waarschijnlijk ga je als een heerlijk blij ei door het leven!

Business-wise heb je er alleen niet zo veel aan. Want als je alles leuk vindt en daardoor niet wilt kiezen, weet niemand precies wat je voor wie doet. En dan komen er gewoon geen klanten. Of er komen wel klanten en dan doe je voor iedere klant weer wat anders. Waardoor je heel veel materialen en technieken moet ontwikkelen en je jezelf uiteindelijk voorbij loopt.

Dat wat jij doet, ja! Dat lijkt me ook leuk!

Miranda is een streber. Ze werkte jaren bij een grote bank als teamleider en loopbaancoach, maar voelde zich in het bankwezen niet meer thuis. Ze besloot voor zichzelf te beginnen en werd coach op het gebied van persoonlijk leiderschap. In haar eerste jaar als zelfstandige heeft ze best al veel klanten en heeft ze, voor een startende ondernemer, een behoorlijke omzet. Haar inkomen is echter bij lange na niet op het niveau van het inkomen dat ze bij de bank verdiende. Bovendien is Miranda ambitieus. Ze wil meer. Ze wil groeien.

Miranda is niet alleen ambitieus, ze is ook actief, positief, enthousiast, getalenteerd, nieuwsgierig, begripvol en… ze vindt alles leuk. Ze wil een online business, maar vindt juist ook die persoonlijke gesprekken zo fijn en nuttig. Ze wil iets doen voor werknemers die op de rand van burnout staan, maar ook iets voor de leidinggevenden. Ze wil groepsprogramma’s, maar ook 1-op-1 trajecten. Ze laat zich verleiden tot inschrijving voor verschillende online challenges en vraagt gratis ebooks aan. Ze slurpt informatie en weet steeds minder waar ze goed in is en welke richting ze op wil. Ze ziet op sociale media wat anderen aanbieden en wordt al heel snel enthousiast: dat lijkt me ook leuk!

Ambitieuze ondernemer verzandt in ideeën

Als Miranda mij belt om eens met haar mee te denken, spat de energie en het enthousiasme door de telefoon heen. Ze vertelt over alle nieuwe ideeën die ze heeft. Dingen die ze nog niet eerder heeft gedaan. Van sommige weet ze niet of ze daarvoor al goed genoeg is. Als ik haar vraag wat haar grootste worsteling is, zegt ze dat ze niet kan kiezen en alles leuk vindt. Ze weet niet waar ze moet beginnen. Ze laat zich afleiden door wat anderen allemaal doen en gaandeweg ons gesprek komen er steeds weer nieuwe ideeën bij. Ze raakt steeds verder verwijderd van haar eigen succesvolle niche.

“Hoe staat het met jouw eigen persoonlijk leiderschap?”

Ze reageert een beetje geërgerd met de opmerking dat ze als teamleider en loopbaancoach echt wel leiderschap in huis moest hebben.

Simpel succesvolle keuze

Miranda kon niet kiezen. Wilde eigenlijk niet kiezen, omdat ze zich op bepaalde gebieden nog niet goed genoeg voelde. Haar onzekerheid nam de vorm aan van ‘ik vind alles leuk’. Maar daarmee stagneerde ze volledig. Bleef ze kijken naar anderen en kon ze zeker niet groeien. En dat was haar grootste wens.

Elke keuze is een succesvolle keuze. Ook als je niet 100% zeker bent van de uitkomst. Alles is beter dan blijven twijfelen. Want dan gebeurt er weinig of niets en raak je alleen maar gefrustreerd. Keuzes maken getuigt van persoonlijk leiderschap en maakt het ondernemen simpeler.

Kun jij ook niet kiezen?

Als jij ook niet kunt kiezen, zoek hulp! Er zijn professionals of sparringpartners die het samen met jou op een rijtje kunnen zetten. Die je helpen om je twijfels op waarde te schatten. Die jouw blinde vlekken ten aanzien van je tekortkomingen of talenten kunnen ontvouwen. Waardoor je helderheid krijgt over de mogelijkheden en je eindelijk (weer) simpel en succesvol kunt ondernemen.

Doen hoor! Je hebt de wereld veel te veel te bieden om vertwijfeld stil te staan.

Shares

Shares
Share This