Hoe je mega-stappen zet met je bedrijf
Shares

“Weet je, ik word soms moe van mezelf” zegt M. tegen mij. “En van m’n bedrijf. Verdrietig ook, dat het allemaal niet lukt. Getsie… ik baal gewoon ontzettend!”

Dat laatste kwam er strijdbaarder uit dan het eerste.

“Voor jou lijkt het allemaal zo gemakkelijk.”

*Proest*

“Echt niet. Maar jij ziet mijn weg niet, en ook niet de weg van anderen. Je voelt alleen jouw blokkades. En ik kan je verzekeren dat elke ondernemer bij tijd en wijle vastloopt. Het nét niet lukt wat ze voor ogen hadden. Zich (nog) niet goed genoeg voelen. Geen keuzes kunnen maken. Belemmerende overtuigingen hebben. Dat weet ik, omdat ik verschillende trajecten met verschillende ondernemers heb doorlopen. Ook de ondernemers waar jij en ik tegen opkijken, die groot en succesvol zijn, ook zij lopen van tijd tot tijd vast. Door hun eigen belemmerende overtuigingen. Of door de beren die zij op hun weg zien. Maar misschien weten ze sneller of gemakkelijker wat ze moeten doen om die blokkades te doorbreken. Hoe ze zichzelf en hun onderneming weer kunnen los schudden. En daardoor weer stappen, zelfs mega-stappen kunnen zetten. Wil je drie manieren horen?”

“Ja”

1. Laat alles wat in je hoofd zit los

Alle ideeën, alle bezwaren, alle drempels, alle beren die je in je hoofd voor je ziet: geef ze de ruimte. Laat ze los door ze op te schrijven, te tekenen of een moodboard te maken. Zo zit je er zelf niet meer middenin, maar kun je alles van een afstandje bekijken. Dan is het gemakkelijker om keuzes te maken. Wat ga ik wel doen, wat ga ik niet doen. Welke bezwaren tellen echt en welke zijn alleen maar gedachtenspoken.

2. Praat met anderen over je ideeën

Geef je ideeën lucht en energie door het met anderen te delen. Liefst met collega-ondernemers. Zij weten waar je over praat als je het hebt over ondernemerschap. Zorg daarom voor een vertrouwd netwerk. En soms is het ook goed om dingen te delen met iemand die jij helemaal niet kent. En die jou niet echt kent. Omdat die onbevooroordeeld is en niet snel zal zeggen dat iets misschien niet bij je past. Een professionele coach zal je altijd op een eerlijke manier feedback geven en jou laten inzien dat je belemmerende overtuigingen alleen maar dit zijn: belemmerende gedachten die alleen in jouw hoofd bestaan.

3. Voor de echte mega-stappen: verander van omgeving

Verander van omgeving. Haal jezelf letterlijk uit de situatie waarin je zit. Plan eens een werkdag op een andere locatie. En plan vooral ook eens een niet-werk-dag op een andere locatie. Waar je je gedachten kunt laten gaan. Ook dat kun je heel goed doen met collega-ondernemers. Mijn grootste stappen heb ik gezet op momenten dat ik 4 of 5 dagen op een voor mij nieuwe locatie zat. Waarvan ik de helft doorbracht met coaching en training door en samen met andere ondernemers. En de andere helft dat ik juist in mijn eentje in en verbonden met de natuur was. Volledig open voor alle mogelijkheden, volledig bij mezelf en zonder vooroordelen. Niet voor niets spreekt men vaak over hei-sessies als er eens flinke stappen gezet moeten worden. Alleen al het feit dat je de moeite neemt voor jezelf en je bedrijf om naar een onbekende plek te gaan en de tijd te nemen, betekent een enorme transformatie. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een business retreat, een retraite of een ondernemers-cruise.

Kortom, het gaat allemaal over afstand nemen. Gecoacht en getraind worden. De tijd en de rust nemen. Zodat je weer terugkomt bij de basis en simpel en succesvol kunt ondernemen.

Zou jij jezelf en je bedrijf een business retreat gunnen?

Shares

Shares
Share This