Hoe je minder dan 60 uur per week kunt werken
Shares

Ja, zo gaat dat als je een eigen bedrijf hebt.

Ze vertelde net dat ze het zo heerlijk druk had. En wel 60 uur per week aan het werk was. Ze klonk ferm, maar in haar ogen las ik een mengeling van trots en wanhoop. Ze zag er moe uit.

Ik doe er niet aan mee

Respect voor iedereen die steeds weer elke week 50 tot 60 uur met veel plezier in zijn of haar bedrijf werkt. Of misschien zelfs wel meer uren. Ik doe er niet aan mee. Ik ben van mening dat mijn bedrijf mij plezier moet brengen en ten dienste moet staan van mijn geluk. Alles in balans. Lagom, noemen ze dat in Zweden (niet voor niets mijn favoriete land).

Zo heb ik bijvoorbeeld veel slaap nodig om alles wat overdag langskomt te verwerken. En regelmatig tijd alleen en in stilte om bij mezelf te blijven. Om te kunnen geven wat ik aan mijn klanten geef. Ik wil niet dat mijn agenda elke dag en de hele dag vol staat met klant contacten. Wat overigens misschien wel noodzakelijk is als je per uur betaald wordt. Om vervolgens in het weekend de administratie en marketing te doen en nieuwe zakelijke ideeën te ontwikkelen. Dan wordt het echt ploeteren in plaats van werken vanuit passie en bezieling.

Er is nog iets anders

Ik vind mijn bedrijf heel erg belangrijk. Het bezorgt me écht veel plezier en uiteraard brood op de plank. Maar er is meer. Zo spreek ik regelmatig (maar nog niet vaak genoeg!) met vrienden af om lekker te eten en te kletsen over het leven. Ik sta samen met de kinderen op, maar mijn dag start pas als zij de deur uit zijn. Dat contact in de ochtend vind ik belangrijk. Mijn lijf en mijn hoofd hebben beweging nodig, dus tijdens de dag neem ik regelmatig een pauze. Ik reflecteer op mijn bedrijf tijdens mijn wekelijkse wandelingen met mijn lief. En dan worden ook de mooiste nieuwe plannen gesmeed.

Simpel ondernemen

Ik heb mijn bedrijf dan ook simpel ingericht. Ik laat alles wat niet wezenlijk bijdraagt achterwege. Dat betekent ook dat ik heldere keuzes maak en me daar aan houd: dit wel en dat niet. Zo blijft mijn bedrijf behapbaar en geef ik alleen mijn allerbeste waarde aan mijn klanten. Niet meer dan dat, maar zeker ook niet minder. Ook mijn klanten zitten niet te wachten op overbodige lessen of informatie.

Is hard werken een deugd?

In de jaren dat ik werd opgevoed, werd hard werken als een deugd gezien. Hard werken en goed je best doen, dan kwam je er wel. Dit is een van de waarden uit mijn opvoeding die ik los heb gelaten. Niet hard werken, maar je bedrijf simpel inrichten en slim werken. Simpel succesvol zijn. Dat is waar ik plezier aan beleef en wat ik mijn klanten ook leer.
En ja, natuurlijk heb ik ook wel eens een week waarin ik veel meer uren werk. Omdat dat nodig is om iets af te maken, of voor elkaar te krijgen. Dat gebeurt zeker wel eens, maar het is geen regel, eerder uitzondering.

Wil jij ook minder hard werken?

Alle respect als je het prima vindt om hard te werken en er 60 uur in de week aan te besteden. En een werkweek van 4 uur, zoals in het gelijknamige boek van Timothy Ferris, hoeft ook niet. Maar het is wel fijn als je nog steeds met plezier en passie in je bedrijf kunt werken. En soms is het dan belangrijk om je bedrijf te versimpelen, zodat het jou en jouw leven ondersteunt. En – hell yes! – je af en toe gewoon eens een beetje lui mag zijn.

Wil je leren hoe je dat kunt doen? Plan een gesprek in. Ik geef je sowieso 3 strategieën waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je niet meer zo hard hoeft te werken.

Ik hoop tot gauw!

Shares

Shares
Share This